gressvik-torg

River på Gressvik – gjør plass til nytt sentrum

RIVINGEN ER I GANG // 22.04.23

Fredriksborg Eiendom trosser trenden og satser på Gressvik. Denne uken startet rivearbeidene. Om drøye to år står nye Gressvik Torg klart – om alt går som aktørene bak håper.

Sist fredag kom et 424 meter langt byggegjerde opp rundt det som de neste 26 månedene eller så, blir en av Fredrikstads større byggeplasser. Tirsdag satte rundt ti mann fra Øst-Riv i gang med å rive bygningene som står på tomten i dag.


Ove Skår AS skal bygge Gressvik Torg

– Først ut er boligene i Løkkeveien. Deretter Næringsbyggene ut mot Storveien. Og til slutt bygningen som huset Coop Extra, forteller Markus W. Alexandersen. Coop Extra stengte dørene for siste gang 31. mars. 

Alexandersen er prosjektleder i Ove Skår AS, som har fått totalentreprisen. Sarpsborg-selskapet har allerede bygget Bryggerifjellet og Bellevue Brygge her i byen.

– Og vi har hatt et fint samarbeid allerede på Wilbergjordet Atrium og Sparebank1-bygget på Høyda i Moss, så dette er et selskap vi har god erfaring med, sier Vidar Solberg, utviklingssjef i Fredriksborg Eiendom. Han fortsetter:

– Å rive i dag er ikke det samme som det var noen år tilbake. Nå er det er stort og ønsket fokus på sortering, gjenbruk og resirkulering, og en rivejobb er i dag langt mer tidkrevende enn før. Men slik bør det være, understreker Solberg.

Oppfordrer naboer til å ta en tur innom brakka

Utbyggeren har så langt solgt om lag en tredel av leilighetene - regnet i salgsverdi. Den dyreste gikk først.

Dagens bygningsmasse er revet i løpet av sommeren. Så starter arbeidene med å stabilisere grunnen og å sprenge. Ut mot Storveien er lera dyp. Der må det kalkes for å stabilisere grunnen. I den andre enden av byggeplassen, må det sprenges.

Helt fritt for støy og støv blir det nok ikke, men vi skal selvfølgelig ta hensyn. Naboer må gjerne ta turen innom brakka vår på p-plassen. Vi vil gjerne ha en god dialog med berørte under byggeperioden, understreker Solberg.


Blir arbeidsplassen for over 100 personer

Tidligere denne uken uttrykte næringsdrivere på Gressvik Torg bekymring for parkeringssituasjonen under utbyggingsperioden. Frykten er at det ikke vil være p-plasser nok til kunder.

– Hvor mange vil det jobbe her på det meste?

Høsten 2024 vil dette være arbeidsplassen for 90-120 personer, så det kommer til å bli en stor arbeidsplass. Behovet for parkering vil være stort, men vi regner med å løse behovet ved å bruke området innenfor byggegjerdet – den gamle p-plassen utenfor Coop Extra – sier prosjektleder Alexandersen i Ove Skår AS. Går det som både han og Solberg håper, starter de første arbeidene over bakkeplan før jul i år.

Vi starter arbeidene med å rive denne uken, men må selge flere leiligheter før vi kan gå i gang med å bygge, sier utviklingssjefen i Fredriksborg Eiendom.

Oppstarten denne uken skjer i et nyboligmarked hvor det er lengre mellom salgene enn på svært lenge. På Gressvik er Vidar Solberg optimist:

 – Med gratis ferge til byen, og et prosjekt som kan appellere til både yngre og eldre kjøpere, har jeg troen på Gressvik Torg.

Utdrag av artikkel publisert i Fredrikstad Blad 22.04.23, kl. 17:08
Av Dag Ole Johansen.

 Gjengitt med tillatelse fra Fredrikstad Blad. Les artikkelen i sin helhet her.